29. marraskuuta 2007

TV-Lupavelvollisuus

Ylen toimitusjohtaja, jolla on vaikea ruotsalaisperäinen nimi, on taas vauhdissa. Hän yrittää toimeenpanna jo vuosikausia kaupunkilegendana elänyttä tv-luvan tarkistuskeinoa: Jos tilaat maksukanavan, Yle saa sen tietää.

Kop kop, onkos TV-lupa maksettu.

TV-lupaa maksamattomien rahat jos saataisiin, sanoo Ylen johtaja, voitaisiin sillä kustantaa neljät euroviisut, tai vaikka tuottaa 10 uutta Suomalaista draamasarjaa. Hienoa. Onko kellään käynyt mielessä, että ehkä niitä ihmisiä jotka eivät TV-lupaa maksa, ei kiinnosta maksaa Euroviisuja tai Suomalaisia draamasarjoja. Suurin osa ihmisistä joita tunnen, jotka eivät TV-lupamaksua maksa, eivät käytä Ylen kanavia - poislukien ehkä jääkiekon MM-kisat. Millä kieroutuneella matematiikalla tämän yhden katselutapahtuman pitäisi maksaa 200 euroa vuodessa? Ja miten helvetissä sitä motivoituu kukaan maksamaan, kun ei sitä maksettua ohjelmaa kerran itse katso?

Tässä lepää koko ongelma: TV-lupamaksua kohdellaan kuin velvollisuutta. TEIDÄN on kaikkien maksettava mediasta jota ette käytä, jotta voimme tuottaa sisältöä segmentille johon ette kuulu. Olemme televisiotekniikassa mailman kärkikastissa, ja Digi-tv tekniika salliikin katsoojarajoitukset. Viekää minulta Ylen kanavat pois, kunhan niistä ei tarvitse maksaa. Järjestetäänpä vaikka paljonpuhuttu kansanäänestys. "Kansa ei tiedä", sanotaan, "ei ymmärrä asian kaikkia näkökohtia". Mutta EU:hun mentäessäkö ymmärsi? Harva kansalainen ymmärtää vielä tänä päivänäkään EU:n sisäistä toimintaa. Estikö se kansanäänestystä? Ei.

No, niin tai näin, näin ei tule tapahtumaan, ja hamaan tulevaisuuteen asti meidät velvoitetaan maksamaan sisällöstä jota emme käytä. Miksei TV-lupamaksua sitten sirretä verotukseen? "Koska kaikilla ei ole televisiota, eivätkä he näinollen käytä Ylen palveluita." Minulla on televisio, mutta en minäkään käytä Ylen palveluita. Missä on se ero, jonka perusteella minä siitä maksan, mutta televisioton ei.

Vanha Yle-viisaus sanoo että ihmiset eivät halua maksaa television katsomisesta. Ja sitten yle haluaa maksullisten TV-kanavien asiakasrekisterit käyttöönsä. Logiikka?

Kyse ei ole siitä, etteivätkö ihmiset halua maksaa, vaan siitä että he haluavat maksaa siitä mitä käyttävät. Ennenkuin tämä tosiasia Ylessä ymmärretään, ei TV-maksuvelvollisuus tule ottamaan tuulta alleen, tapahtui sitten mitä tahansa.

Ei kommentteja: